AD_ATOPIC-DERMATITIS_CHILDREN_LARGE_2021
Sisältö

Alueet, joihin atooppinen ihottuma vaikuttaa eniten

Auts, ihoa kutittaa! Kasvot, kyynärpäät, polvitaipeet, kädet tai nilkat: atooppinen ihottuma ilmenee eri alueilla iästä riippuen, mutta kaikilla on yksi yhteinen piirre: kuiva iho, punaiset laikut ja epämiellyttävä kutina.

Puhkeamisvaiheessa oireita ovat punaiset laikut, kutina, märkiminen, ihon paksuuntuminen ja raapimisjäljet. Remission aikana iholle on edelleen ominaista huomattava kuivuus. Atooppisen ihottuman oireilevat alueet vaihtelevat iän, vaikeusasteen ja tutkimusajankohdan mukaan riippuen siitä, onko kyseessä taudin puhkeamis- vai remissiovaihe. Katso oppaasta, mitkä alueet oireilevat eniten.

Gaspardin kasvoilla esiintyy usein oireita. Oireet voivat olla hyvinkin laajoja, varsinkin kun tämä ihoalue on suojaamaton ja hänellä on taipumus raapia itseään. Yritän levittää hoitotuotetta kahdesti päivässä kutinan lievittämiseksi.

Céline, 2-vuotiaan Gaspardin äiti.

Alueet, joilla atooppinen ihottuma esiintyy vauvoilla

Lapsella laikut sijaitsevat pääasiassa kasvoilla (poskilla, korvien alla ja takana), kaulalla ja raajoissa. Myös vartalolla voi esiintyä oireita, mutta pakaroiden alue säästyy yleensä (helpotus!). Tuloksena on kuiva iho, jatkuva tulehdus... ja pikkuisen on vaikea nukkua rauhassa. 

AD_BABY_FIRST-CARE-LAYING-DOWN_LARGE_2021 473x473 crop
AD_IRRITATIONS_CHILD-IRRITATED-CHEEK-CREAM_LARGE_2021 473x473

Atooppisen ihottuman oireilevat alueet
lapsilla

Kahden tai kolmen vuoden iästä alkaen atooppinen ihottuma vaihtaa sijaintia: tällöin havaitaan märkiviä leesioita, sitten rupia ja ihon jäkälöitymistä. Jäkälöityminen on ihon paksuuntumista tummanpunaisiksi, sitten ruskeiksi laikuiksi, joissa on epäsäännöllisesti risteileviä syviä uurteita. Niitä esiintyy useimmiten vartalon taipeissa (kaulassa, kyynärpäissä, polvissa) ja raajoissa (käsissä, ranteissa, nilkoissa). Tämä aiheuttaa paljon epämukavuutta, sekä päivällä että yöllä, ja sietämätöntä halua raapia...

Atooppisen ihottuman oireilevat alueet
aikuisilla

Aikuisilla esiintyy kolmenlaisia oireita: ihon jäkälöityminen (se paksuuntuu ja muodostaa kovempia ja tummempia laikkuja, jotka ovat hieman uurteisia), voimakas kutina (pruritus) ja kseroosi (ihon kuivuminen). Atooppista ihottumaa kehittyy vartalolle taipeisiin, ranteisiin, nilkkoihin sekä kasvoihin ja silmäluomiin. Myös pää, päänahka, kaula, ylävartalo ja hartiat voivat oireilla. Epämukavuutta lisää usein esteettiset haitat. 

AD_IRRITATIONS_WOMAN-NECK_LARGE_2021 473x473

Atooppinen ihottuma: mitä hoitoja on tarjolla? 

Iästä ja oireilevista alueista riippumatta hoitona käytetään kortisonivoidetta leesioihin ja pehmentävää tuotetta koko vartalolle. Puhkeamisvaiheessa paikalliset kortisonivoiteet ovat tehokkaita, sillä ne ovat voimakkaita tulehdusta lievittäviä lääkkeitä.

Kortisonia voidaan levittää iholle erilaisten voiteiden tai geelien muodossa. Pehmentävän tuotteen käyttö on välttämätöntä joka päivä puhkeamisvaiheen aikana. Remissiovaiheessa hoito koostuu pehmentävän hoitotuotteen päivittäisestä levittämisestä koko keholle. Päivittäin käytettävät pehmentävät tuotteet rauhoittavat ihoa ja vähentävät ihon tulehdusta ja kuivuutta, mikä ehkäisee oireiden puhkeamista. Käytä tämän lisäksi päivittäin suihkussa tai kylvyssä oikeanlaista puhdistustuotetta, joka on saippua-aineeton ja jonka pH-arvo on fysiologinen. 

Palaa alkuun