AD_ATOPIC-DERMATITIS_WOMAN-ARM_LARGE_2021
Sisältö

Erittäin kuiva iho tai kseroosi

Mikä on kseroosi?

Kseroosi tarkoittaa hyvin kuivaa ja kiristävää ihoa. Tämä äärimmäinen kuivuus on usein ikään liittyvää, mutta se voi koskettaa myös vaihdevuosi-ikäisiä naisia tai tummaihoisia ihmisiä. Se voi koskettaa myös diabetesta sairastavia tai tiettyjä lääkehoitoja (kemoterapiaa) saavia henkilöitä. Onneksi on olemassa ratkaisuja, jotka rauhoittavat, kosteuttavat ja ravitsevat ihoa. Tässä vinkkejämme!

Kseroosin olennaiset piirteet pähkinänkuoressa

  • Mitä näet ihollasi: suomuinen krokotiilin iho (hyvin kuiva, kuoriutuva iho), karheutta (paksu, kova, halkeileva iho). Tummaihoiset saattavat huomata, että heidän ihonsa näyttää harmaammalta. 
     
  • Miltä iho tuntuu: erittäin epämiellyttävä kutina, kireys ja kirvely. 
     
  • Syyt: Ihon äärimmäinen kuivuus johtuu heikentyneestä ihon läpäisyesteestä. Orvaskeden lipidien puutos aiheuttaa sarveiskerroksen kuivumista.
     
  • Oireilevat alueet: vartalo ja kasvot

Ihon kseroosi:
mistä se johtuu?

Joidenkin ihosairauksien, kuten psoriaasin tai atooppisen ihottuman, merkittävin oire on kuiva iho. Kseroosi johtuu kahdesta syystä ja sitä on kahta tyyppiä: fysiologinen ja patologinen. Ensimmäinen johtuu iästä, sillä ohuemmaksi muuttunut iho on hyvin herkkä, ja siitä puuttuu välttämättömiä rasvahappoja ja keramideja, ja sen läpäisyeste on heikentynyt. Patologinen kseroosi johtuu joko patologiasta tai lääkehoidosta.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 outputWidth=577&outputHeight=577
AD_OLD-COUPLE-WALKING_LARGE_2021 492x492

Kseroosi:
keitä asia koskettaa eniten? 

Fysiologinen kseroosi koskettaa pääasiassa ikääntyneitä, vaihdevuosi-ikäisiä naisia ja tummaihoisia ihmisiä. Patologista kseroosia kutsutaan ”indusoiduksi”, koska se liittyy patologiaan: diabetekseen, munuaisten vajaatoimintaan, kilpirauhasen vajaatoimintaan, lääkehoidon tai muun hoidon sivuvaikutukseen...
 

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Asiantuntijan neuvoja

Kseroosi on ulkoinen merkki ihon herkkyydestä. Kyseessä on kohtalainen tai voimakas kuivuus, johon liittyy epämukavuuden tunteita. Oireet: karhea, hilseilevä, kireä, kutiseva ja kirvelevä iho. Ihon ravitseminen ja ihon läpäisyesteen vahvistaminen vähentävät kuivuutta

Tohtori Marco Ambonati, ihotautilääkäri

Kseroosi lukuina:

55 %

Yli 65-vuotiaat¹

75 %

Iäkkäät yli 75-vuotiaat¹

75 %

diabeetikoista sairastaa kseroosia².

(1) BARCO D. and GIMENEZ-ARNAU A. Xerosis: a dysfunction of the epidermal barrier (Actas Dermosifiliogr. 2008; 99:671-82
Timothy G. Berger, MD; Melissa Shive, MD, MPH; G. Michael Harper, MD. Ikääntyneen potilaan kutinan kliininen katsaus. JAMA 11. joulukuuta 2013 Vol 310, No. 22
PAUL C. et al. Vanhusten kseroosin esiintyvyys ja riskitekijät: poikkileikkaus ja epidemiologinen tutkimus perusterveydenhuollossa. Dermatology 2011; 223:260-265.
(2) PHAM H.T., EXLBERT L., SEGAL-OWENS A.C., VEVES A. A prospective, randomized, controlled double-blind study of a moisturizer for xerosis of the feet in patients with diabetes Ostomy/Wound Management, 2002; 48 (5) : 30-36
E. Baselga Torres,a,b,∗ M. Torres-Pradillaa,b Cutaneous Manifestations in Children with Diabetes Mellitus and Obesity, Actas Dermosifiliogr. 2014; 105(6):546---557
 

Erittäin kuiva iho:
kosteuttaminen ja ravitseminen

Kseroosissa ihosta puuttuvat tärkeimmät lipidit (kuten keramidit ja Omega 6 tai 9). Lipidit ovat osa sarveiskerroksen ja ihon läpäisyesteen koostumusta. Käytä ihon läpäisyesteen palauttamiseksi saippua-aineetonta puhdistusvoidetta tai puhdistusainetta, lipidejä täydentävää ja korjaavaa erittäin täyteläistä suihkugeeliä. Ihoärsytysriskin vähentämiseksi tuotteen on oltava saippua-aineeton, se ei saa sisältää sulfaattisia pinta-aktiivisia aineita ja sen fysiologisen pH-arvon (noin 5,5) on oltava lähellä ihon pH-arvoa. Valitse sen jälkeen ikääntyneen ihon kseroosiin sopiva kuivuutta ehkäisevä ravitseva voide. Levitä voidetta kahdesti päivässä. Jos tämä ei ole mahdollista, käytä tuotetta ensisijaisesti suihkun jälkeen. Saadaksesi parhaimman hyödyn, lämmitä voidetta käsissäsi ja levitä sen jälkeen levein, hellävaraisin vedoin.

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-LEGS_LARGE_2021 492x492

Lääkekuurin jälkeen ihostani tuli todella kuiva. Se oli vaikeaa aikaa, varsinkin kun ihoni kutisi paljon. Lopulta päätin käyttää päivittäin ravitsevaa voidetta. Ja se toimi.

Dominique, 57-vuotias.

Iäkkäiden ihmisten erittäin kuivan ihon hoito

AD_06-19 _XERACONFORT_VISUEL de Communication - G-Getty images 473x473

Iäkkäiden ihmisten erittäin kuivan ihon hoito

75 % yli 75-vuotiaista ja 50 % yli 65-vuotiaista kärsii kuivasta ihosta. Tämä johtuu ohuemmasta, herkemmästä ihosta ja heikentyneestä hydrolipidikalvosta (eli ihon läpäisyesteestä, joka ei enää suojaa kunnolla). Kaikki, mitä sinun tulee tietää ihon mukavuuden ylläpitämiseksi.

Iäkkäiden kseroosi
AD_BIODEGRADABLE_SHOWER-HAND-ON-SHOULDER_LARGE_2021 473x473

Kuiva iho: kutinan lievittäminen suihkun jälkeen

Kun pääset suihkusta, ihosi on entistä kiristävämpi ja kutiavampi. Kun ihosta tulee epämukava, sitä on autettava korjaamaan ja suojaamaan itseään. Seuraavassa on muutamia vinkkejä näiden epämiellyttävien tuntemusten lievittämiseen. 

Kutinan rauhoittaminen suihkun jälkeen
Palaa alkuun