AD_ATOPIC-DERMATITIS_WOMAN-HAIR_LARGE_2021

Päänahan atooppisen ihottuman rauhoittaminen

Sinulla tai lapsellasi on atooppinen ihottuma päänahassa. Oireita ovat punaiset laikut, ruvet (joskus jopa hilseily) ja erittäin epämiellyttävää kutina. Miten voimme hoitaa näistä oireista kärsivää päänahkaa paremmin? Olemme laatineet käytännönläheisen oppaan, jonka avulla voit opetella oikeat keinot. 

 • Imeväisikäisillä ja pikkulapsilla (enintään 2-vuotiailla) se on yleistä ja muistuttaa ”seborrooista ihottumaa”. Ihottuman tunnistaa siitä, että päänahassa on kellertäviä, rasvaisia ja melko paksuja suomuja (tai karstaa). Nämä oireet käyvät harvinaisemmiksi 18 kuukauden - 2 vuoden iän jälkeen. 
   
 • Oireita voi esiintyä myös aikuisilla, varsinkin jos atooppinen ihottuma ilmenee myös muulla keholla. Tällöin ne näyttävät ”klassiselta” ihottumalta, joko märkivältä tai kuivalta. 
   
 • Huomaa, että myös teini-ikäiset voivat sairastua ”pään ja kaulan ihottumaan”. 

Mikä on seborrooinen ihottuma?

Koska seborrooinen ihottuma aiheuttaa valkoisia tai keltaisia laikkuja päänahkaan (hilsettä aikuisilla ja karstaa imeväisikäisillä) ja joskus kutinaa, se sekoitetaan usein ihottumaan. Vaikka oireet ovat samankaltaisia, syyt ovat hyvin erilaisia. Tässä tapauksessa tulehdus ei johdu allergisesta reaktiosta kuten kosketusihottumassa eikä geneettisestä tekijästä kuten atooppisessa ihottumassa. Seborrooisen ihottuman syytä on edelleen vaikea määrittää. Se näyttää osittain johtuvan mikroskooppisesta sienestä, joka aiheuttaa tulehduksen ihoalueilla, joilla talintuotanto on suurinta (mukaan lukien päänahka). 

 • Levitä ihottumaan tarkoitettua lääkevoidetta, jonka ihotautilääkäri on määrännyt.
   
 • Levitä pehmentävää ihonhoitotuotetta vähintään kerran päivässä. Vinkki: Levitä sitä päänahkaan naamiona, anna vaikuttaa yön yli ja huuhtele hyvin aamulla miedolla shampoolla.
   
 • Käytä kuivalle päänahalle sopivaa mietoa shampoota.
   
 • Peseydy suihkussa haalealla vedellä äläkä ota yli viiden minuutin suihkuja.
   
 • Kuivaa hiukset pyyhkeellä hankaamatta.
   
 • Harjaa hiukset varovasti pehmeällä hiusharjalla ja vältä kampaamista.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Asiantuntijan neuvoja

Atooppista ihottumaa esiintyy joskus päänahassa. Siksi on tärkeää käyttää sopivaa shampoota yhdessä ihotautilääkärin määräämän hoidon kanssa. Käytä mietoa shampoota, joka on suunniteltu vähentämään allergiariskiä.

Tohtori Marco Ambonati, ihotautilääkäri

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Lisätietoja

Muita vinkkejä atooppisen ihon hoitoon
 

VARTALO JA HIUKSET

EXOMEGA CONTROL

Emollient body and hair cleansing gel

Tämä pehmentävä vartalon ja hiusten puhdistusgeeli puhdistaa hellävaraisesti (kasvot, vartalo, hiukset. Se rauhoittaa ja suojaa kuivaa, atooppiseen ihottumaan taipuvaista ihoa heti syntymästä lähtien.

EXOMEGA CONTROL Cleansing Gel

EXOMEGA CONTROL
Palaa alkuun