AD_ATOPIC-DERMATITIS_BLACK-MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021
Sisältö

Atooppinen ihottuma vauvoilla ja lapsilla

Onko vauvallasi tai lapsellasi punaisia laikkuja, rupia ja voimakasta tarvetta raapia? Kyseessä on todennäköisesti atooppinen ihottuma eli tulehdus, joka johtuu heikentyneestä ihon läpäisyesteestä ja siitä, että iho ei pysty puolustautumaan ulkoisia haittatekijöitä vastaan. Varmuuden vuoksi on parasta kääntyä lääkärin puoleen, joka ohjaa tarvittaessa testeihin. Asiantuntijamme neuvovat, kuinka parantaa jokapäiväistä elämää oireiden kanssa ja erityisesti öisin, kun kutina on voimakkaimmillaan. 

Lasten atooppinen ihottuma lukuina

1/10

lapsista kärsii sairaudesta ¹

60 %:lla

tapauksista sairaus ilmenee ennen 1 ² vuoden ikää

7 vuotta

on keskimääräinen ikä, jolloin sairaus häviää ¹

yli 50 %:lla

potilaista on sairaudesta kärsivä vanhempi ¹

¹ Verkkosivusto www.inserm.fr 

² Kay J, Gawkrodger DJ, Mortimer MJ, Jaron AG. Lapsuusiän atooppisen ihottuman esiintyvyys väestössä. J Am Acad Dermatol 1994;30:35-9.

Mitkä ovat atooppisen ihottuman oireet
lapsilla?

Vauvojen ja lasten atooppinen ihottuma on ikävä sairaus. Sitä esiintyy paljon ja se on lasten yleisin ihosairaus. Sen oireet, punaiset laikut, ihon kuivuus ja kutina, voivat olla lapselle vaikeita sietää. Mikä sen aiheuttaa? Se on ihon (tarkemmin sanottuna ihon läpäisyesteen) toimintahäiriö, joka johtaa ihon kuivuuteen (kseroosi) ja tulehdukseen (punaiset laikut). Jos iho on heikosti suojattu, se reagoi herkemmin ympäristöönsä ja oireilee sen mukaisesti.

AD_ATOPIE_CHILD-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021

Ajan myötä olen oppinut ennakoimaan oireiden puhkeamista ja auttamaan vauvaani nukkumaan paremmin.

Thomas, 18 kuukautisen vauvan, Theon, isä
AD_ATOPIC-DERMATITIS_BABY_LARGE_2021 492x492

Miksi vauvallani on
atooppinen ihottuma?  

Tähän mennessä tätä ei ole vielä täysin pystytty selittämään. Atooppisen ihottuman syyt ovat geneettisiä, perinnöllisiä ja ympäristöön liittyviä. Tiedämme, että puolella atooppisesta ihosta kärsivistä lapsista on vanhempi, jolla on myös atooppinen iho. On myös havaittu, että atopiaa kehittyy yhä enemmän teollisuusmaissa, mikä johtuu todennäköisesti ympäristön muutoksesta (ihon liiallinen pesu, saasteet jne.).

Atooppisen ihottuman oireilevat alueet
vauvoilla ja lapsilla

Vauvoilla ja pikkulapsilla oireet (laikut) sijaitsevat pääasiassa kasvoissa (posket, korvien alla ja takana), kaulassa ja raajoissa. Ylävartalolle voi myös ilmaantua oireita. Onneksi vaippa-alue on yleensä oireeton. Lapsilla oireita voidaan havaita erityisesti ihotaipeissa (kaulassa, kyynärpäissä, polvissa) ja raajoissa (käsissä, ranteissa, nilkoissa).

AD_IRRITATIONS_BABY-IRRITATED-RED-CHEEKS_LARGE_2021
AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-SON-BACK-ITCHING_LARGE_2021

Kutinan lievittäminen
oireiden puhkeamisvaiheen aikana

Oikea tapa auttaa lasta on hoitaa hänen ihoaan sekä taudin puhkeamisvaiheessa että taudin remissiovaiheessa. Ihottuman oireiden puhkeamisen aikana on tärkeää käyttää ihotautilääkärin suosittelemia hoitoja päivittäin, mukaan lukien kortisonivoiteita, sekä valita vauvojen atooppiselle iholle sopiva puhdistusaine ja ihoa pehmentävä tuote. 

Atooppisen ihon hoito
oireiden puhkeamisvaiheiden välillä 

Vaikka sinulla ei olisikaan oireita, on hyvä jatkaa päivittäisen pehmentävän ihonhoitotuotteen käyttöä ja käytettävä sopivaa puhdistustuotetta kylvyssä tai suihkussa. Iho tarvitsee jatkuvaa apuasi seuraavan puhkeamisvaiheen viivyttämiseksi. Pehmittävät tuotteet tulee levittää puhtaalle iholle. Lämmitä tuotetta käsien välissä ja levitä sitä sitten tasaisesti vartalolle hyvin kevyesti hieroen.
Vauvojen ja lasten atooppisen ihon hoito 

AD_BABY_FIRST-CARE-LAYING-DOWN_LARGE_2021
AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021

Lapset:
atooppisesta ihottumasta puhuminen tuntuu hyvältä!

Tulehdusjaksot johtavat usein unihäiriöihin ja heikentyneeseen keskittymiskykyyn koulussa, eli todelliseen elämänlaadun muutokseen, lapsen lisäksi myös muun perheen osalta. Siksi on erittäin tärkeää puhua tästä tilasta ja sen aiheuttamista epämukavuuden tunteista, jotta voidaan osoittaa lapselle, että hänet otetaan huomioon vähättelemättä tai dramatisoimatta tilannetta. 

Oikeiden sanojen löytäminen lapsen tukemiseksi 

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Lisätietoja 

Lisää vinkkejä atooppiselle iholle 
 

Palaa alkuun