AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-DAUGHTER-SITTING_LARGE_2021
Sisältö

Atooppisen ihottuman syyt

Atooppinen ihottuma tai atooppinen ekseema johtuvat geneettisistä tekijöistä, jotka ovat perinnöllisiä (se periytyy vanhemmiltasi). Sairaus kehittyy, kun ihoa suojaava ihon läpäisyeste heikkenee.

Perinnöllisyyden lisäksi monet muut tekijät voivat laukaista oireiden puhkeamisen: stressi, erilaiset ympäristötekijät (pölypunkit, siitepöly, eläimet, villa, pyykinpesuaineet jne.), hampaiden puhkeaminen tai ihotaipeiden hikoilu (polvet, kainalot, kyynärpäät, korvalehdet). 

Perinnölliset syyt
atooppinen ihottuma

50 % lapsista, joilla on atooppisesta ihosta kärsivä vanhempi, sairastuu atooppiseen ihottumaan. Jos molemmat vanhemmat sairastavat atooppista ihottumaa, osuus nousee 80 prosenttiin: atooppinen ihottuma on siis krooninen ja perinnöllinen sairaus, vaikka se ei olekaan tarttuvaa. Se kehittyy, kun ihon suojaava läpäisyeste on puutteellinen (siitä puuttuu hydrolipidikalvo, eli sekä kosteus että rasva), mikä tekee siitä herkemmän ulkoisille haittatekijöille ja päästää allergeenit läpi.

AD_FAMILY-HUGGING_LARGE_2021

Nelivuotiaalla tyttärelläni on ollut atooppinen ihottuma kolmen kuukauden iästä lähtien. Myös mieheni kärsi siitä lapsena. Oireiden puhkeamisen aikana hän nukkuu huonosti, ja niin nukumme mekin!

Laetitia, Zoén äiti
AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-NECK_LARGE_2021

Atooppinen ihottuma
ja stressi

Kun atooppinen ihottuma puhkeaa, syynä voi olla stressi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että 32 % tulehdusreaktioista johtuu stressistä. Mitä enemmän olet tietoinen tästä tekijästä, sitä enemmän voit yrittää rentoutua, opetella hengitysharjoituksia tai huolehtia itsestäsi lievittääksesi vaikutuksia. 

Atooppinen ihottuma
ja allergeenit

Atooppinen ihottuma on yliherkkyysreaktio ympäristön allergeeneille. Ihon läpäisyesteen heikkeneminen johtaa liialliseen kosteuden menetykseen ja helpottaa näiden allergeenien (eläinten karvat, siitepöly, ilmansaasteet, kosmetiikka tai kodinpuhdistustuotteet) tunkeutumista ihoon, mikä aktivoi elimistön immuunijärjestelmän ja laukaisee tulehduksen. Nämä allergeenit on mahdollista tunnistaa (ihotautilääkärin tai allergialääkärin tekemien testien avulla) ja välttää altistumista niille mahdollisimman paljon, jotta oireiden puhkeamista voidaan vähentää.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450
AD_ATOPIC-DERMATITIS_SOLAR-SPORT_LARGE_2021

Atooppinen ihottuma, joka johtuu
lämmöstä ja hikoilusta

Lämpö ja hikoilu ovat kaksi tekijää, jotka voivat lisätä ihon kuivuutta ja mahdollistaa allergeenien tunkeutumisen ihon läpäisyesteeseen ja siten aiheuttaa tulehduksen. Vaikutusta voidaan vähentää kuivaamalla ihoa (taputtelemalla eikä hankaamalla). Väljät, kevyet vaatteet voivat myös vähentää ihon altistumista lämmölle ja hikoilulle.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Lisätietoja

Muita vinkkejä atooppisen ihon hoitoon 
 

Atooppisen ihottuman oireet

Riippumatta siitä, millä alueella ihottuma ilmenee, oireet ovat aina samat: Mitä näet ihollasi: hajanaisia punaisia laikkuja (ei kovin tarkkareunaisia), pieniä rakkuloita (eräänlaisia pieniä vesikelloja ihon pinnalla), jotka kehittyvät ruviksi, mutta myös voimakasta ihon kuivuutta (iho näyttää ”krokotiilin iholta”)

Miltä iho tuntuu: voimakas kutina ja epämukavuus 

Sairauden
vaiheet

Atooppinen ihottuma kehittyy kahdessa vaiheessa: herkistymisvaiheessa (ihon läpäisyeste on heikentynyt ja ympäristön allergeenit pääsevät tunkeutumaan ihon läpi) ja ilmenemisvaiheessa tulehdus laukaisee oireet. Tulehduksen puhkeamisvaiheessa tulehdus on näkyvissä, ja iholla ilmenee merkkejä tulehduksesta. Mutta jopa remissiovaiheessa näitä merkkejä esiintyy orvaskedellä. Kun ne ylittävät tietyn rajan, ne aktivoivat immuunivasteen.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_LARGE_2021 920x920
Palaa alkuun