AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021
Sisältö

Kehon alueet, joilla kosketusihottuma oireilee

Punainen, hikinen, kuumottava tai kutiava iho! Allerginen kosketusihottuma oireilee alueilla, jotka ovat olleet suorassa kosketuksessa allergeenin kanssa. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että oireiden sijainti on arvokas vihje syyllisen tunnistamiseksi ja oikean hoidon löytämiseksi. Asiantuntijamme ovat listanneet alueet, joihin kosketusihottuma vaikuttaa eniten, auttaakseen sinua löytämään parhaat hoitokeinot.

Kosketusihottuma:
kaikki oireilevat alueet

  • Kasvot: korvalehdet, silmäluomet, huulet.
     
  • Tietyt kehon osat: kainalot, niska, dekoltee ja jalat.
     
  • Kädet ovat ensimmäisinä alttiina, kun käsittelemme allergisoivia aineita. 
     
  • Päänahka (pienten nestetäytteisten rakkuloiden esiintyminen).
AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-NECK_LARGE_2021 492x492

Molemmissa kainaloissani oli erittäin kutisevia punaisia laikkuja. Tässä vaiheessa tajusin, että oireet johtuivat luultavasti deodorantistani. Vaihdoin deodoranttini toiseen ja käytin kupari-sinkkivoidetta.

Clara, 26-vuotias.
AD_ACNE_WORRIED-WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021 492x492

Kosketusihottuman syyt
kasvoissa ja päänahassa

Jos oireileva alue on päänahka, mieti voisiko se johtua hiusväreistä (hyvin yleinen syy), shampoosta tai muista hiustuotteista. Kasvojen osalta syynä ovat usein kosmetiikka (säilöntäaineet, hajusteet) ja hygieniatuotteet tai paikalliset lääkkeet ja ilmassa kulkeutuvat allergeenit (kuten hajuvesisuihkeet). Jos oireet ovat paikallistuneet silmäluomiin, tarkista, voisiko reaktio johtua silmätipoista ja erityisesti kosmetiikasta tai kynsilakasta (meillä on usein tapana hieroa silmiämme...). Myös huulten kohdalla kosmetiikkatuotteet voivat olla syyllisiä, mutta myös jotkin hammastahnat tai lääkkeet voivat aiheuttaa reaktioita. Korvien suhteen korut tai hiustuotteet voivat aiheuttaa oireita.

Tietoja kasvojen kosketusihottumasta 

Allergisen kosketusihottuman syyt
keholla

Kainaloissa oireiden syynä voi olla deodorantti,vaatteet tai rinnan alueella alusvaatteet. Kaulan ja niskan alueella syynä voi olla kosmetiikka, hiustuotteet, korut ja jopa kynsilakka (kun koskettelet kaulaa kädelläsi, kynsilakka joutuu kosketuksiin kaulan ihon kanssa). Jaloissa oireet voivat johtua paikallisista lääkkeistä, siteistä tai vaatteista. Jalkojen suhteen oireita voivat aiheuttaa nahan tai kenkien värjäämiseen käytettävät tuotteet.

AD_IRRITATIONS_WOMAN-NECK_LARGE_2021 492x492
AD_IRRITATIONS_RED-HANDS_LARGE_2021 492x492

Allerginen kosketusihottuma
käsissä

Ihottumaa voi esiintyä kämmenissä, sormenpäissä, kämmenselässä tai koko kädessä. Näillä erityisen herkillä ja myös näkyvimmillä kehon alueilla ihottuma aiheuttaa paljon epämukavuutta ja jopa kipua. Lisäksi käsiä on vaikea suojella: koskettelemme niin monia asioita niin kotona, töissä kuin vapaa-ajallakin. Myös lastesi ihonhoitotuotteet, vaatteet tai hajuvedet voivat olla syyllisiä. 

Ihottuma käsissä 

Palaa alkuun