AD_06-19 _XERACONFORT_VISUEL de Communication - G-Getty images
Sisältö

Ikääntymiseen liittyvä kseroosi: erittäin kuivan ihon hoito

Ihosi näyttää krokotiilin iholta: se halkeilee, kuoriutuu (tai hilseilee), tuntuu kireältä ja kutisee. Kärsit todennäköisesti kseroosista eli ihon äärimmäisestä kuivuudesta. Tämä ihotulehdus, joka ei ole vakava mutta on epämiellyttävä, koskettaa usein iäkkäitä ihmisiä. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit tehdä olosi mukavammaksi jokapäiväisessä elämässäsi ja ylläpitää ihosi terveyttä.

Kuinka tunnistaa
ikääntymiseen liittyvä kseroosi tai äärimmäinen kuivuus

Mikä on kseroosi? Se on tila, joka johtuu ihon heikentyneestä läpäisyesteestä. Siihen liittyy kaksi pääasiallista oiretta. Ensinnäkin iho on hyvin kuiva. Kuivuus voi ilmetä suomuina (iho halkeilee ja kuoriutuu) tai karheutena (kova, paksu iho). Toiseksi tunnet huomattavaa epämukavuutta, jolle on ominaista kutina, kiristys ja kirvely. 

AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-WRIST_LARGE_2021 577x577
AD_LIFE-MOMENTS_WOMEN-FRIENDS-WALKING-ON-BEACH_LARGE_2021 577x577

Kuivan ihon syyt
ikääntyneillä 

Kseroosia on kahta tyyppiä. Ensimmäinen, fysiologinen syy, koskettaa erityisesti ikääntyneitä: 75 % yli 75-vuotiaista ja 50 % yli 65-vuotiaista kärsii kuivasta ihosta. Mistä se johtuu? Ohuemmasta, hyvin herkästä ihosta puuttuu välttämättömiä rasvahappoja ja keramideja. Lisäksi ihon hydrolipidikalvo on heikentynyt. Patologinen kseroosi taas johtuu sairaudesta (diabetes, munuaisten vajaatoiminta, kilpirauhasen vajaatoiminta jne.) tai lääkehoidosta.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Asiantuntijan neuvoja

Onpa kyseessä sitten fysiologinen tai patologinen syy, ratkaisu kseroosiin on ihon päivittäinen kosteutus, joka ravitsee, rauhoittaa ja vahvistaa ihoa.

Tohtori Marco Ambonati, ihotautilääkäri

Ikääntymiseen liittyvä kseroosi: oikeat hoitotavat
suihkuun tai kylpyyn 

Liian kuumassa tai pitkäkestoisessa suihkussa tai kylvyssä oleminen vahingoittaa ihoa, jolloin sen suojakalvo vahingoittuu entisestään. Käytä haaleaa vettä, rajoita suihkun kesto viiteen minuuttiin. Kun tulet suihkusta, taputtele iho kuivaksi, älä hankaa.

AD_BIODEGRADABLE_SHOWER-HAND-ON-SHOULDER_LARGE_2021 577x577
AD_BIODEGRADABLE_WASH-HANDS_SQUARE_2021 577x577

Ikääntymiseen liittyvä kseroosi:
oikeat puhdistustuotteet

Käytä mieluiten erittäin täyteläistä suihkugeeliä tai ravitsevaa puhdistusvoidetta. Ne eivät ole ainoastaan hygieniatuotteita, vaan ne myös ravitsevat ja suojaavat ihoa. Käytä saippua-aineettomia, lipidejä täydentäviä ja korjaavia tuotteita. Ihoärsytysriskin vähentämiseksi tuotteen on oltava saippua-aineeton eikä se ei saa sisältää sulfaattisia pinta-aktiivisia aineita. Sen fysiologisen pH-arvon (noin 5,5) on oltava lähellä ihon pH-arvoa.

 Ikääntymiseen liittyvä kseroosi:
oikea hoitotuote ja sen käyttö

Valitse ikääntymiseen liittyvään kseroosiin sopiva ravitseva ja kuivuutta ehkäisevä voide. Käytä sitä mieluiten kahdesti päivässä. Jos tämä ei ole mahdollista, käytä tuotetta ensisijaisesti suihkun jälkeen. Lämmitä tuotetta käsissäsi ennen sen levittämistä levein, hellävaraisin vedoin.

AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021 577x577
Palaa alkuun