AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-NECK_LARGE_2021
Sisältö

Kutina: muut kuin patologiset syyt

Ihoani kutittaa! Kutina voi liittyä sellaisiin sairauksiin kuin atooppinen ihottuma, kosketusihottuma, kseroosi tai ihon äärimmäinen kuivuus. Jos olet epävarma, älä epäröi kysyä neuvoa lääkäriltäsi. Kun nämä syyt on suljettu pois, kutinaa voivat aiheuttaa myös muut tekijät, kuten auringonpolttamat, hyönteisten puremat, raskaus tai vesirokko. Yleiskatsaus ja neuvoja. 

Kutina: olennaiset asiat pähkinänkuoressa 

  • Oireet: kutina aiheuttaa epämiellyttävän ja joskus jopa kivuliaan tunteen. Sitä voi olla vaikea määritellä, mutta sillä on yksi yleinen piirre: vastustamaton tarve raapia sen helpottamiseksi. 
     
  • Syyt: ihon ärsytystä kutsutaan ”pruritukseksi” eli kutinaksi. Kutina voi johtua punoituksesta, näppylöistä, laikuista, hieman kuivasta ihosta... tai ei mistään! Huomioi: jos tunnet kutinaa, älä epäröi ottaa yhteyttä lääkäriin, joka ohjaa sinut tarvittaessa lisätutkimuksiin. 
     
  • Ketä sairaus voi koskettaa: kaikkia, myös vauvoja ja lapsia.
     
  • Oireilevat alueet: koko keho voi oireilla.

Kutinan eri syyt

AD_SCARS_LEGS-HAND-COVERING_LARGE_2021

Auringonpolttama ja kutina

Varo ettet polta epämukavaa ja kutisevaa ihoa... Onneksi meillä on sinulle vinkkejä. 

Kutisevan auringonpolttaman ihon rauhoittaminen
AD_SCARS_STRETCH-MARKS-PREGNANCY_LARGE_2021 450x450

Raskaus ja kutina

Ne kutisevat laikut vatsalla, jotka ärsyttävät sinua jopa öisin! Syy: vatsan ja reisien iho venyy (ja joskus halkeilee) tehdäkseen tilaa vauvalle. Meiltä löydät ratkaisut ihosi rauhoittamiseen sekä arpijuovien ja raskausarpien ehkäisemiseen!

Raskaus: ihon kutinan lievittäminen
AD_CHICKEN-POX_FINGERS_LARGE_2021

Vesirokko

Jotta voisit lievittää pienokaisesi ihon kutinaa ja välttää siitä johtuvia tulehduksia tai arpia, olemme koonneet sinulle pienen oppaan.

Vesirokon kutinan lievittäminen

Miten rauhoittaa kutisevaa arpea? 

Paraneva iho ”ryhtyy toimiin”: se kiristyy, pehmenee, muotoutuu ja rakentuu uudelleen. Tämä voi aiheuttaa kutinaa. Sen lievittämiseksi käytä korjaavaa tuotetta, joka sisältää rauhoittavia vaikuttavia ainesosia. 

Hoitojen jälkeen esiintyvä kutina

Hoitojen aikana tai sen jälkeen iho voi muuttua herkemmäksi ja kutiavammaksi. Voit rauhoittaa sitä levittämällä ihollesi kosteuttavaa, pehmentävää tuotetta. 

Hyönteisten puremat ja kutina

Hyttyset, kirput, ampiaiset, punkit... Toissijaisen tulehduksen (ja lisäkutinan) välttämiseksi on tärkeää, ettei puremakohtaa raavita. Rauhoita puremakohtaa rauhoittavalla suihkeella ja levitä rauhoittavaa voidetta.

Palaa alkuun