AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021
Sisältö

Kutiseva iho: kuiva iho ja ihottuma

Mistä kutina johtuu?

Kun orvaskeden, eli epidermiksen (ihon ylin kerros) kosteuspitoisuus laskee alle normaalin tason, iho kuivuu ja herkistyy. Ensimmäiset (epämiellyttävät!) kuivan ihon oireet alkavat. Kseroosi (kuten tätä ihosairautta kutsutaan) tarkoittaa ohutta, hilseilevää ihoa. Tästä tulee usein käytetty termi krokotiilin nahka. Iho tuntuu kireältä, menettää kimmoisuutensa ja alkaa kutista...

Kun kuivuus ja kutina ovat voimakkaita ja säännöllisiä ja iholle esiintyy punaisia laikkuja, kyseessä voi olla atooppinen ihottuma. Se on krooninen sairaus, joka vaikuttaa pääasiassa lapsiin mutta vaivaa myös monia aikuisia. Kun nämä samat oireet esiintyvät satunnaisesti, on todennäköistä, että kyseessä on kosketusihottuma eli ärsyttävän tuotteen aiheuttama kertaluonteinen allergia.

Myös muut tekijät (stressi, arvet tai hyönteisten puremat) voivat aiheuttaa kutinaa. Kaikkiin tapauksiin on olemassa oireita lievittäviä ja puhkeamista ehkäiseviä ratkaisuja. Tutustu oppaaseen!

Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma (tai ekseema on usein geneettistä alkuperää. Se ilmenee iholla vaihtelemalla tulehdusoireiden ja rauhallisten jaksojen välillä. Mikä sen aiheuttaa? Ihon (ihon läpäisyesteen) toimintahäiriö johtaa ihon kuivumiseen (kseroosi) ja tulehdukseen (punaiset laikut). Jos iho on heikommin suojattu, se reagoi herkemmin ympäristöönsä. Jos haluat tietää lisää, saada hoitovinkkejä ja selviytyä paremmin atooppisen ihon kanssa, lue lisää tästä!

ATOOPPINEN IHOTTUMA

Kosketusihottuma

Kosketusihottuma syntyy, kun iho joutuu kosketuksiin ärsyttävän aineen kanssa (nikkeli, jota esiintyy koruissa ja asusteissa, kotitaloustuotteissa, lateksikäsineissä, väriaineissa jne.). Tällaista ihottumaa (tai ekseemaa) esiintyy toisinaan, kun iho on ollut kosketuksissa sitä ärsyttävän aineen kanssa. Ihotautilääkäri voi määrätä testejä sen aiheuttajan selvittämiseksi. Haluatko tietää lisää syistä, oireilevista alueista ja saada vinkkejä ihottuman hallintaan? Me kerromme sinulle kaiken. 

KOSKETUSIHOTTUMA

Yleisimpiä oireita ovat kutina, kireys, kirvely ja hilseily (hilseilevä tai kuoriutuva iho), jotka aiheuttavat päivittäistä epämukavuutta. Ihosi näyttää ”krokotiilin nahalta”. Itse asiassa tämä liittyy ihon läpäisyesteen heikkenemiseen. Kuivuus voi johtua myös lääkityksestä tai yksinkertaisesti iästä. Asiantuntijamme auttavat sinua oppimaan, kuinka hoitaa, kosteuttaa ja ravita erittäin kuivaa ihoa. 

KSEROOSI

Kutinaa voi aiheuttaa myös altistuminen kylmälle tai kuumalle säälle, raskaus, hyönteisten puremat tai lääkitys... tai se voi johtua stressistä. Kartoitamme näitä muita syitä. 

MUU KUTINA

Palaa alkuun