AD_IRRITATIONS_CHILD-IRRITATED-CHEEK-CREAM_LARGE_2021

Atooppista ihottuman rauhoittaminen kasvoilla

Atooppinen ihottuma, joka tunnetaan myös nimellä ”atooppinen ekseema”, on krooninen tulehduksellinen ihottuma (ihosairaus), jossa esiintyy vuorotellen oireiden puhkeamista ja remissiojaksoja. Sillä on geneettinen alttius, ja se koskettaa pääasiassa lapsia, mutta joskus se jatkuu aikuisuuteen asti. Kasvojen atooppinen ihottuma kehittyy usein taipeisiin: korvien taakse tai silmäluomille. Mitä sinun, lapsesi tai vauvasi tulisi välttää, jotta voisitte selviytyä paremmin kasvojen atooppisen ihottuman kanssa? Oireiden lievittämisen resepti sisältää ihon hoitoa ja rauhoittamista. Kaikki neuvomme tässä käytännöllisessä oppaassa.

 • Kasvojen atooppinen ihottuma kehittyy usein silmäluomille, joiden iho on ohut, kuivuu helposti ja joissa on ”onteloita”, jotka edistävät allergeenien kertymistä ja ärsytyksen kehittymistä. 
   
 • Punaiset, epäsäännölliset laikut, jotka peittyvät pienillä, kutiavilla, märkivillä rakkuloilla. 
   
 • Nykyään 20 % lapsista sairastuu tähän, jolloin oireet alkavat kolmen ensimmäisen elinkuukauden aikana, sekä 2–3 prosenttia aikuisista.

Miksi vanulappujen käyttöä tulisi välttää kasvojen puhdistukseen?

Vaikka vanulaput näyttävät pehmeiltä, herkän ihon hankaamista puuvillalla on vältettävä. Meikin poistamiseksi ja kasvojen puhdistamiseksi hiero kasvoja sormillasi ympyränmuotoisin liikkein atooppiselle iholle sopivalla tuotteella, huuhtele kasvot haalealla vedellä ja kuivaa pyyhkeellä. 

 • Käänny lääkärin puoleen sopivien hoitojen löytämiseksi. Käytä sitten määrättyä hoitoa päivittäin. 
   
 • Levitä pehmentävää ainetta kerran tai kaksi kertaa päivässä kasvojen kuiville alueille, jotta ihon läpäisyeste vahvistuu, kuivaan ihoon liittyvä kutina vähenee ja ihottuman puhkeaminen harvenee.
   
 • Käytä pehmentävää puhdistusainetta ja pehmentävää balsamivoidetta, voidetta tai maitomaista voidetta.
   
 • Käytä erittäin hellävaraista saippua-aineetonta puhdistusainetta ja huuhtele lämpimällä vedellä. Taputtele iho kuivaksi ja vältä hankaamista! 
   
 • Vältä meikkaamista ”klassisilla” tuotteilla, jotka tukkivat ihon ja estävät sitä hengittämästä, tai tuotteilla, jotka sisältävät herkälle iholle liian aggressiivisia aineita. Käytä lääkinnällisiä ja hypoallergeenisiä meikkituotteita, jotka eivät tuki ihohuokosia (joita myydään apteekeissa) ja kevyttä meikkivoidetta.
   
 • Sen sijaan että raavit kutisevaa ihoa, lievitä kutinaa kylmällä. Levitä jääpakkaus tai jääkuutioita (puhtaan liinan sisällä) kutiseville alueille. Katso lisää vinkkejä kutinan lievittämiseen.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Asiantuntijan neuvoja

Kasvot ovat hyvin altis kehon osa (tuuli, lämpötilan vaihtelut, aurinko jne.), ja siksi alttiimpia epämukavuuden tunteille. Käytä pehmentävää voidetta tai huulirasvaa runsaasti päivän aikana. Muista myös käyttää aurinkosuojaa.

Tohtori Marco Ambonati, ihotautilääkäri

Palaa alkuun