AD_ATOPIE_CHILD-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021

Atooppinen ihottuma: kutinan lievittäminen

”Ihoni kutisee todella kovasti! Älä! Älä raavi! ”Onko tämä sinulle tuttua? Tämä on ehkä tuttu keskustelu lastesi kanssa... tai itsesi kanssa. Vaikka raapiminen tuo väliaikaista helpotusta, se kuitenkin lisää kutinaa. Raapiminen pahentaa punaisia laikkuja ja ärsytystä, puhumattakaan tulehdusriskistä, jos kädet tai kynnet ovat likaiset. Miten kutinaa voidaan siis ehkäistä? Jaamme kanssasi ammattilaisten (ja vanhempien!) hyväksi toteamia vinkkejä.

 • Levitä määrättyä hoitotuotetta ihoalueille päivittäin. Päivittäisen ihonhoitorutiinin noudattaminen on välttämätöntä pitkäkestoisen helpotuksen saavuttamiseksi.  
   
 • Käytä erittäin hellävaraista saippua-aineetonta pehmentävää puhdistusainetta, joka kunnioittaa ihon pH-arvoa ja läpäisyestettä (suojaa ihoa ympäristön haittatekijöiltä).
   
 • Älä vietä kylvyssä tai suihkussa viittä minuuttia kauempaa ja käytä vain haaleaa vettä (enintään 35 °C).
   
 • Kun tulet suihkusta tai peset kädet, älä hankaa ihoa vaan taputtele se kuivaksi.
   
 • Suosi väljästi istuvia vaatteita hankautumisen estämiseksi.
   
 • Vältä allergisoivia pölypunkkeja käyttämällä pölypunkkeja ehkäisevää patjan suojusta ja poistamalla matot makuuhuoneesta.
   
 • Älä peitä itseäsi liikaa yöllä ja pidä huoneen lämpötila 18–20 °C:n välillä

Miten suojata ihon läpäisyestettä ja ehkäistä ihottumaa?

Liiallinen käsien pesu kuumalla vedellä ja saippualla muuttaa ihon läpäisyestettä ja tekee siitä herkemmän allergeeneille ja ärsyttäville aineille. Kuinka punaiset laikut ja kutina syntyvät...
Vinkkejä käsien suojaamiseksi: 
 

 • Käytä hydroalkoholigeeliä liuosten sijaan, sillä liuokset nestemäisempiä ja ärsyttävämpiä. 
   
 • Käytä puhdistusöljyä, kun pesu vedellä on ainoa vaihtoehto. 
 • Kylmä rauhoittaa hyvin ja toimii eräänlaisena puuduttajana. Säilytä pehmentävää voidetta jääkaapissa, jotta se rauhoittaa ihoa voimakkaammin levittäessäsi sitä, tai painele aluetta pussillisella pakasteherneitä. Älä kuitenkaan jätä kylmää iholle liian pitkäksi aikaa ja kääri se kankaaseen ennen laittamista iholle.
   
 • Pidä kätesi kiireisinä esimerkiksi stressipallolla tai raaputa jotakin korviketta. Korvikkeena voi olla vaikkapa tarranauha, joka on kiinnitetty vaatteeseen tai lapsen pehmoleluun.
   
 • Pidä mielesi kiireisenä, jotta et miettisi kutinaa. Rentoudu tai harrasta liikuntaa, uppoudu lempimusiikkiisi tai käänny jopa rentoutusterapeutin puoleen.
   
 • Pidä kyntesi tai lapsesi kynnet lyhyinä tai hyvin viilattuina, jotta ne eivät vahingoita jo ennestään herkkää ihoa.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Asiantuntijan neuvoja

Jotta ihottuman oireita voitaisiin sietää paremmin, on tärkeää, ettei sitä raavita. Voit kokeilla erilaisia rentoutumismenetelmiä viedäksesi ajatuksesi pois kutinasta, kuten meditaatiota. Yksi vinkki on pitää taskussa pientä, litteää kiveä, jolla voit sivellä kutisevaa ihoa. Kiven kylmyys ja alueen hellävarainen silittäminen ovat tapoja huijata kutinan tuntemuksia raapimatta itseäsi. Toiset suosivat viileän siteen tai kankaan käyttöä. Älä kuitenkaan käytä jääkuutiota suoraan iholle, sillä ne voivat aiheuttaa kylmänpuremia.

Tohtori Marco Ambonati, ihotautilääkäri

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Lisätietoja

Lisää vinkkejä atooppiselle iholle
 

EXOMEGA CONTROL

EXOMEGA CONTROL on ihonhoitosarja vastaa täydellisesti atooppiseen ihottumaan taipuvaisen kuivan ihon tarpeisiin. Se sopii koko perheelle syntymästä lähtien ja ehkäisee kutinaa. 

EXOMEGA CONTROL
Palaa alkuun