AD_ATOPIE_MAN-SCRATCHING-BACK-NECK_LARGE_2021
Sisältö

Kosketusihottuman tunnistaminen ja lievittäminen

Ihottumatyypin tunnistaminen

Jos nämä laikut sijaitsevat pääasiassa taipeissa (kaulassa, korvien takana, kyynärpäissä, polvissa) ja niihin liittyy kuivaa ihoa muualla kehossa, tämä voi olla merkki atooppisesta ihottumasta. Jos nämä oireet ilmaantuvat yhtäkkiä, eikä sinulla ole taipumusta atooppiseen ihottumaan, kyse voi olla kosketusihottumasta (eli allergisesta reaktiosta tai ärsytysreaktiosta) tai psoriaasista (punaiset läiskät peittyvät hilseilevillä suomuilla). Vain lääkäri voi vahvistaa diagnoosin. Sillä välin voit lukea oppaastamme, kuinka rauhoittaa ja suojella ihoasi!

Allerginen tai ärsytyksen aiheuttama kosketusihottuma pähkinänkuoressa

  • Mitä näet ihollasi: punaisia laikkuja, märkivää ihoa (eli haavan pinnalta vuotaa nestettä)
     
  • Miltä iho tuntuu: melko voimakas kutina
     
  • Syyt: kosketusihottuma voi olla allerginen (20 %:ssa tapauksista*), eli iho joutuu kosketuksiin allergeenin kanssa ja reagoi. Se voi olla myös ärsytyksen aiheuttama (80 %:ssa tapauksista*), kun iho joutuu kosketuksiin ärsyttävän aineen kanssa tai se hankautuu, mikä aiheuttaa ärsytystä.
     
  • Oireilevat alueet: kaikki kasvojen ja vartalon alueet voivat mahdollisesti oireilla. Usein kädet kärsivät eniten tästä ihottumasta, koska ne ovat niin alttiina.

 

A. Nosbauma, J.-F. Nicolas, M. Vocanson, A. Rozieres, F. Berard; Allergic and irritant contact dermatitis. Patofysiologia ja immunologinen diagnoosi

Allerginen tai ärsytyksestä johtuva kosketusihottuma:
hoito

Allergiatapauksessa ihotestit ovat hyödyllisiä, jotta voidaan tunnistaa aiheuttaja. Allergian aiheuttajaa tulisi välttää sitä mahdollisimman paljon ja se onkin toipumisen edellytys. Jos kyseessä on ärsytyksestä johtuva ihottuma, ärsytyksen aiheuttaja (saippua, pesuaineet jne.) on tunnistettava ja sen käyttöä on vältettävä.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021
AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021

Allerginen kosketusihottuma:
syyt

Mistä se johtuu? Kosketusihottuma on allerginen reaktio sinun tai lapsesi iholla... Lue lisää täältä!

Kosketusihottuman syyt

Allerginen kosketusihottuma: alueet

Vartalo, kasvot, kädet, päänahka: oireilevat alueet liittyvät suoraan kosketukseen allergeenisen tuotteen kanssa. On olemassa erilaisia tapoja hoitaa oireita, ehkäistä niiden puhkeamista ja korjata ihoa. 

Alueet, joihin kosketusihottuma vaikuttaa.

AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

ASIANTUNTIJAN NEUVOJA

Kosketusihottumalla ei näennäisesti ole mitään vakavuuskriteereitä. On kuitenkin tärkeää välttää ärsyttävää ainetta tai tekijää, joka laukaisee oireet, ja rauhoittaa ihoa paikallisella kortisonihoidolla sekä kupari-sinkkivoiteilla. Saattaa kuitenkin olla hyödyllistä tehdä allergiatestejä kyseisen tuotteen tunnistamiseksi ja sen välttämiseksi, erityisesti jos kyseessä on lapsi, ehkäistäksesi reaktioita tulevaisuudessa.

Tohtori Marco Ambonati, ihotautilääkäri

Allerginen kosketusihottuma: vinkkimme ihon rauhoittamiseksi!

AD_IRRITATIONS_APPLYING-CREAM-ON-HANDS_LARGE_2021

Allergisen kosketusihottuman puhkeamisen ehkäisy ja lievittäminen

Sen lisäksi, että leesioita hoidetaan lääkkeillä, on tärkeää myös rauhoittaa, kosteuttaa ja korjata vaurioitunutta ihoa. 

Miten rauhoittaa äkillistä ihottumaa?
AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-ELBOW_LARGE_2021

Kosketusihottuma vai psoriaasi? Me opastamme sinua!

Oireet ovat melko samankaltaisia, mutta ne ovat kaksi hyvin erilaista sairautta, joilla on oma hoitonsa. Tarkastelemalla laikkuja ja niihin liittyviä oireita tarkkaan voidaan erottaa, onko kyseessä ihottuma vai psoriaasi. Kerromme kaiken tarvittavan. 

Ihottuma tai psoriaasi – miten erotat ne toisistaan?
Palaa alkuun