AD_ATOPIC-SKIN_WOMAN-SCRATCHING-ITCHING-NECK_LARGE_2021
Sisältö

Kosketusihottuman syyt

Saitko uudet korvakorut? Käytätkö kodinpuhdistusainetta? Oletko vaihtanut lapsesi shampoota? Kosketusihottuma (tai ekseema) johtuu nimensä mukaisesti ihokosketuksesta allergiaa aiheuttavan aineen kanssa. Annamme sinulle vinkkejä allergian aiheuttajan tunnistamiseen, mutta älä epäröi kääntyä ihotautilääkärin tai allergialääkärin puoleen välttyäksesi oireiden puhkeamiselta tulevaisuudessa. 

Allerginen kosketusihottuma lukuina

3 päivää

voi kulua ennen reaktiota*

15 päivää

on oireiden keskimääräinen kesto*

2

vaihetta: herkistymisvaihe ja ilmestymisvaihe*

*Lähteet: Ekseemasäätiö (Eczema Foundation)
https://www.fondationeczema.org/

Kosketusihottuma:
mistä se johtuu ?

Se on ihotulehdus, joka johtuu ihon kohtaamasta allergeenista. Kun diagnoosi on tehty (ja atooppinen ihottuma on suljettu pois oireiden aiheuttajana, sillä se on täysin erityyppinen ihottuma), on tunnistettava aiheuttaja. Oletko sinä tai lapsesi käyttänyt äskettäin kynsilakkaa, vaatteita tai hajuvettä? Tai koskeneet maalia tai teollisuusöljyjä? Tee lista viime aikoina käyttämistäsi tuotteista ja katso niiden etiketeistä mahdolliset allergeenit. Jotkut materiaalit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita: metallit, muovit, lasikuitu tai tietyt väriaineet. Allergisen reaktion aiheuttaja on myös määritettävä.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-WOMEN_LARGE_2021 577x577
AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

Kosketusihottuma:
ennustettavissa oleva allergia

Lisäksi on mahdollista tulla yhtäkkiä allergiseksi tuotteelle tai aineelle, jota olit ennen sietänyt hyvin. Kosketusihottuma voi siis ilmaantua, vaikka allergiaa ei olisi koskaan aiemmin esiintynyt! Joissakin ammateissa altistutaan jatkuvasti allergisoiville kemikaaleille (rakennusalalla, kampaamo- tai kauneudenhoitoalalla), mikä lisää mahdollisuutta allergisen kosketusihottuman puhkeamiselle. Jos työskentelet tällaisessa ammatissa, on parasta käyttää varotoimena suojavarusteita tai suojakäsineitä.

Allerginen kosketusihottuma:
”viivästynyt vaikutus”

Oireet ilmaantuvat keskimäärin kolmen päivän kuluttua kosketuksesta allergeenien kanssa. Tätä aika voi olla pidempi, jopa 10 päivää, jos kyseessä on ensimmäinen ihokosketus allergeenin kanssa. Sen vuoksi saatat joutua palaamaan hieman taaksepäin ajassa selvittääksesi, mitä iho ei ole sietänyt. Tämä voi joskus vaikeuttaa laukaisevan tekijän tunnistamista. 

AD_IRRITATIONS_WOMAN-EAR_LARGE_2021

Olin käyttänyt uutta, hieman voimakkaampaa kodinpuhdistustuotetta muutaman kuukauden ajan. Käteni olivat täynnä laikkuja. Minulta kesti jonkin aikaa, ennen kuin ymmärsin, mistä ne johtuivat. Hoidin ihottumani, käytin käsineitä ja vaihdoin kodinpuhdistustuotteeni toiseen. Ja ihoni voi taas normaalisti!

Anne-Claire, 32-vuotias.
Palaa alkuun