AD_SCARS_LEGS-HAND-COVERING_LARGE_2021
Sisältö

Kutisevan auringonpolttaman rauhoittaminen

Auts! Luulit tehneesi kaiken voitavasi, mutta paloit kuitenkin! Auringonpolttamat ovat seurausta liiallisesta altistumisesta auringon UV-säteilylle. Tuloksena ihosi on punainen, kuumottava ja joskus kutiava. Miten rauhoittaa ja korjata ihoa? Miten rauhoittaa kutinaa? Me kerromme sinulle kaiken!

Mikä on auringonpolttama?
Mistä kutina johtuu?

Auringonpolttama, joka tunnetaan myös nimellä aurinkoeryteema, on auringon ultraviolettisäteilyn, pääasiassa UVB-säteilyn, aiheuttama ihon palaminen. Se syntyy liiallisen auringolle altistumisen jälkeen huonosti suojatuille ihoalueille. Auringonpolttamat aiheuttavat ihossa kirvelyä, paikallista kipua ja jopa kutinaa! Oireet ovat peräisin hermoista. Oireet voivat kestää polttaman vuoksi muutaman päivän ajan. Ne voivat liittyä myös aurinkoallergiaan, jota kutsutaan myös valoihottumaksi tai aurinkoihottumaksi. Se ilmenee pieninä, kutisevina näppylöinä, jotka sijaitsevat auringolle eniten altistuneilla alueilla. 

AD_SOLAR_SHADOWS_WOMAN-SHOULDERS-HAT_LARGE_2021

Auringonpolttamat: miten välttää kutinaa?
 

  • Viilennä ihoa kuumentuneen alueen helpottamiseksi: ota viileä suihku, 15–25 °C:n välillä, mutta älä käytä liian kylmää vettä.
     
  • Pysy nesteytettynä: auringonpolttama kuivattaa koko kehoa, joten juo runsaasti vettä (vähintään kaksi litraa päivässä).
     
  • Käytä seuraavina tunteina after sun -voidetta, joka kosteuttaa ja rauhoittaa kuumottavaa ihoa. Käytä maitomaista tai geelimäistä tuotetta. Tuotteen olisi hyvä sisältää hyaluronihappoa, joka ehkäisee auringonoton aiheuttamaa ihon vesihukkaa, sekä antioksidantteja, sillä soluvaurioiden kehittyminen jatkuu auringolle altistumisen jälkeenkin.
     
  • Levitä seuraavina päivinä glyseriiniä sisältävää korjaavaa voidetta, joka tekee ihosta mukavamman tuntuisen. Lopuksi on erittäin tärkeää, että auringonpolttamaa ei raavi, jotta iho ei ärsyyntyisi entisestään. Iholta ei myöskään saa poistaa kuollutta ihoa, jotta iho ehtii uudistua omaan tahtiinsa.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

ASIANTUNTIJAN NEUVOJA

Jos kyseessä on auringonpolttama, kutinan rauhoittamiseksi ihoa on ensin hyvä virkistää esimerkiksi viileällä suihkulla ja levittää sen jälkeen kosteusvoidetta, joka sisältää rauhoittavasti vaikuttavia ainesosia

Tohtori Marco Ambonati, ihotautilääkäri.

AD_SOLAR_WOMAN-ARM-APPLICATION_LARGE_2021

Miten välttää
auringonpolttamia? 

Vältä altistumista auringolle kello 11 ja 16 välillä, jolloin UVB-säteet ovat voimakkaimmillaan ja vaarallisimmillaan. Älä koskaan altista alle 3-vuotiaita lapsia auringolle. Levitä vartalolle ja kasvoille kahden tunnin välein ja jokaisen uintikerran jälkeen korkean suojakertoimen (SPF) aurinkovoidetta. Käytä tarvittaessa hajusteetonta ja ihotyypillesi (esimerkiksi akneiholle tai atooppiselle iholle) sopivaa aurinkovoidetta. Suojaudu käyttämällä hattuja, lippiksiä, huiveja, pitkähihaisia T-paitoja, aurinkolaseja jne.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Lisätietoja

Lue lisää muista kutinan syistä ja tutustu vinkkeihimme
 

Palaa alkuun