AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-CHILD-WINDOW_LARGE_2021
Sisältö

Ihottuma tai atooppinen ihottuma

Millainen on atooppinen iho?

Atooppinen ihottuma (tai ekseema), joka on usein geneettistä alkuperää, ilmenee tulehdusoireiden ja rauhallisten jaksojen välillä. Mikä sen aiheuttaa? Ihon (ihon läpäisyesteen) toimintahäiriö, joka johtaa ihon kuivumiseen (kseroosi) ja tulehtumiseen. Jos iho suojamuuri on heikko, se reagoi herkemmin ympäristöönsä.

Atooppinen ihottuma: olennaiset asiat pähkinänkuoressa

  • Mitä näet ihollasi: kuiva tai erittäin kuiva iho, punaisia laikkuja, joiden ääriviivat ovat epäsäännöllisiä, pieniä märkiviä rakkuloita, jotka voivat kehittyä ruviksi. 
  • Mitä tunnet: kutinaa ja voimakasta epämukavuutta iholla (kiristystä, kirvelyä jne.).
  • Syyt: geneettinen alttius allergioille ja ihon läpäisyesteen toiminnan vaje, jolloin iho on herkempi ja läpäisevämpi ulkoisille haittatekijöille. 
  • Atooppinen ihottuma kehittyy kahdessa vaiheessa. 1. vaihe, eli herkistymisvaihe: koska ihon läpäisyeste on heikompi, ympäristön allergeenit voivat tunkeutua ihoon. 2. vaihe, eli ilmenemisvaihe, jossa tulehdus laukaisee oireet. 
  • Oireilevat alueet: otsa, posket, kaula, silmäluomet, vartalo, kyynär- ja polvitaipeet.

Atooppinen ihottuma:
keitä asia koskettaa eniten?

Atooppinen ihottuma kehittyy iän myötä. 85 %:ssa tapauksista se alkaa ennen viiden vuoden ikää. Sitä esiintyy tavallisimmin jo kolmen kuukauden ikäisillä lapsilla, ja jatkuu aina 7-vuotiaaksi asti, mutta saattaa parantua 2–3 vuoden iässä. Useimmissa tapauksissa oireet häviävät seitsemän ikävuoden jälkeen. Oireet muuttuvat yhä lievemmiksi ja harvinaisemmiksi, ja sitten ne loppuvat... Monilla lapsilla 10–11-vuoden iässä ihottumaa ei enää ole.. Joskus samaan aikaan voi esiintyä muita atooppisia reaktioita, kuten astmaa.

Aikuisilla atooppinen ihottuma on harvinainen, mutta voi jatkua lapsuudesta lähtien. Kaikissa tapauksissa iho, jolla on ollut atooppisen ihottuman laikkuja, pysyy aina herkkänä, ja sitä on hoidettava säännöllisesti.

AD_BABY_FIRST-CARE-FEET-HANDS_LARGE_2021 473x473
AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 492x450

Iho,
jolle on ominaista oireiden puhkeaminen ja taantuminen (remissio)

1 – puhkeamisvaihe, jonka aikana tulehdus näkyy punaisina laikkuina. Tässä vaiheessa iho on yleensä entistä kuivempi.

2 – remissiovaihe, jossa tulehdus on näkymätön, mutta sen ei pidä antaa hämätä, sillä se on edelleen läsnä ja taustalla. Siksi hoitoja on jatkettava seuraavien oireiden puhkeamisen viivästyttämiseksi. Iho pysyy edelleen kuivana tämän vaiheen aikana.

Atooppinen ihottuma: keskeistä tietoa

1/10

sairaudesta kärsiviä lapsia¹

tapauksista sairaus ilmenee ennen 1² vuoden ikää

7 vuotta

keskimääräinen ikä, jolloin sairaus häviää¹

yli 50 %:lla

potilaista on sairaudesta kärsivä vanhempi¹

¹ Verkkosivusto www.inserm.fr 

² Kay J, Gawk Rodger DJ, Mortimer MJ, Jaron AG. Lapsuusiän atooppisen ihottuman esiintyvyys väestössä. J Am Acad Dermatol 1994;30:35-9.

AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Asiantuntijan neuvoja

Sekä remissiovaiheessa että oireiden puhkeamisen aikana iho pysyy kuivana. Sitä on kosteutettava joka päivä pehmentävällä tuotteella. Hoitoa on jatkettava oireiden puhkeamisen aikana, jotta seuraavien oireiden alkaminen viivästyisi.

Tohtori Marco Ambonati, ihotautilääkäri

Atooppinen ihottuma: oppi lisää selviytyäksesi paremmin sen kanssa

AD_ATOPIC-DERMATITIS_MOTHER-AND-DAUGTHER_LARGE_2021 416x416 crop

Syyt: perinnöllisyys ja laukaisevat tekijät

Mistä se johtuu? Atopian syyt ovat geneettisiä ja liittyvät ulkoisiin olosuhteisiin... mutta mihin niistä? Selvittämällä laukaisevat tekijät voimme ymmärtää sairautta paremmin ja saada sen hallintaan!

Atooppisen ihottuman syyt
AD_ATOPIE_LITTLE-GIRL-SCRATCHING-ARM_LARGE_2021 472x472

Atooppisen ihottuman oireilevat alueet

Vaikka oireilevat alueet ovat erilaisia lapsilla ja aikuisilla, ne kaikki vaativat hoitoa ihon rauhoittamiseksi ja korjaamiseksi sekä sen suojakyvyn vahvistamiseksi.

Atooppisen ihottuman oireilevat alueet
AD_LIFE-MOMENTS_MOTHER-KISSING-CHILD-CHEECK_LARGE_2021

Vauvojen ja lasten atooppisen ihon hoito

Vauvoilla ja lapsilla on usein aikuisia useammin oireita öisin päiväsajan lisäksi: tutustu vinkkeihin, joiden avulla voit ymmärtää oireita paremmin ja rauhoittaa ihoa. 

Vauvan atooppisen ihon hoito
AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-HAND-SHOULDER_LARGE_2021 500x500

Atooppisen ihon hoito

Atooppinen iho on herkkä ja ihon läpäisyeste on heikentynyt. Oikeilla tavoilla voimme suojata ihoa, vahvistaa sen vastustuskykyä, lieventää oireita ja vähentää niiden esiintymistiheyttä.

Atooppisen ihon hoito
Palaa alkuun