AD_ATOPIE_WOMAN-SCRATCHING-ELBOW_LARGE_2021
Sisältö

Kutittaa: onko kyseessä ihottuma vai psoriaasi?

Kun huomaat punaisia laikkuja tai pieniä vesikelloja ihon pinnalla, tunnet kirvelyä ja kutinaa, on aika lievittää sitä! Mutta onko kyseessä ihottuma vai psoriaasi? Ne on usein helppo sekoittaa keskenään, ja virheiden välttämiseksi sinun on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Sillä välin annamme sinulle muutamia vinkkejä siitä, miten voit erottaa ne toisistaan ja siten lievittää oireita paremmin.

Kosketusihottuma ja psoriaasi:
miten erottaa ne toisistaan?

Kosketusihottuma ja psoriaasi ovat samankaltaisia. Niillä on samat oireet ensi silmäyksellä, sama ”ei-tarttuva” luonne... Miten ne voidaan erottaa toisistaan? Jos kyseessä on kosketusihottuma, iholla on hajanaisia punaisia laikkuja, joissa on pieniä rakkuloita ja märkimistä. Jos kyseessä on psoriaasi, punaiset laikut ovat tarkkaan rajattuja, paksuja ja suomujen peittämiä (ihon pinnalla oleva valkoinen hilse), ja ne sijaitsevat alaselässä, päänahassa, kyynärpäissä ja polvissa. Psoriaasi voi vaikuttaa myös kynsiin ja niveliin.

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021 473x473

Psoriaasini ilmaantui kouluvuoden alussa syyskuussa, mikä oli minulle hyvin stressaavaa aikaa.... Luulin sitä ihottumaksi, koska laikut näyttivät hyvin samankaltaisilta. Mutta yleislääkärini tunnisti nopeasti psoriaasin. Hoito kesti muutaman viikon, ennen kuin oireet hellittivät.

Clara, 48-vuotias.
AD_ATOPIE_WOMAN-SCALP_LARGE_2021

Psoriaasi:
mitkä ovat syyt ja laukaisevat tekijät?

Psoriaasi johtuu geneettisestä alttiudesta, eli lapsi voi periä sen vanhemmalta. Psoriaasin laikut johtuvat ihon uloimman kerroksen, orvaskeden, liiallisesta ja nopeutuneesta uusiutumisesta. Sitä esiintyy useammin nuoruusiässä tai aikuisilla 30 ikävuoden jälkeen. Psoriaasin puhkeamisen aiheuttavat useimmiten väsymys, stressi, tunne-elämän häiriöt, ihoärsytys tai liiallinen tupakointi tai alkoholin kulutus.

Psoriaasi:
miten sitä hoidetaan?

Psoriaasiin ei ole täydellistä parannuskeinoa. Hoito on ensisijaisesti potilaan elämänlaadun parantamista. Paikalliset kortisonivoiteet kuitenkin lievittävät tilannetta ja mahdollistavat sen, että oireet voidaan saada remissioon. Ammattilaiset yhdistävät niitä yhä useammin UV-, valohoito- tai laserhoitoihin. Kaikissa tapauksissa, myös oireettoman vaiheen aikana, on tärkeää pitää huolta itsestä, sillä stressi on usein laukaiseva tai pahentava tekijä. On myös tärkeää huolehtia ihon rauhoittamisesta ja käytettävä pehmentäviä aineita, jotka vähentävät ihon kuivumista ja suomujen muodostumista... ja tekevät elämästäsi mukavampaa. 

AD_PAINFUL-SKIN_WOMAN-HAND-SHOULDER_LARGE_2021
Palaa alkuun