AD_ACNE_WORRIED-WOMAN-LOOKING-IN-MIRROR_LARGE_2021
Sisältö

Kosketusihottuman rauhoittaminen kasvoilla

Kasvojen ihottuma tai allerginen kosketusihottuma voi kehittyä mihin tahansa. Tavallisesti sitä esiintyy korvissa, huulissa ja silmäluomissa, jotka ovat erityisen herkkiä alueita. Oireiden ilmaantuminen voi kestää kolmesta kymmeneen päivään kosketuksen jälkeen, mikä voi joskus vaikeuttaa aiheuttajan tunnistamista. Tässä on muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua tunnistamaan allergian mahdollisesti aiheuttaneen allergeenin. Kerromme myös parhaista tavoista hoitaa allergista kosketusihottumaa kasvoilla ja kuinka rauhoittaa herkkää ihoaluetta. 

 • Hajanaiset punaiset laikut (epäsäännölliset reunat), jotka aiheuttavat ihon kutinaa (pruritus, voimakas kutina).
   
 • Kirkkaat nestetäytteiset rakkulat, jotka rikkoutuvat ja vuotavat (usein raapimisen seurauksena).
   
 • Joskus ihottumaan liittyy kudosturvotusta (ödeema), erityisesti silmäluomilla.

Mikä ero on kosketusihottuman ja ärsytyksen välillä?

Kosketusihottuma on allerginen reaktio, joka aiheutuu pelkästä kosketuksesta allergeenin kanssa, kun taas ärsytyksestä johtuva ihottuma syntyy ihoon kohdistuvien fysikaalisten tekijöiden (kuten hankauksen) tai kemiallisten tekijöiden vaikutuksesta, mutta ilman allergeenin vaikutusta. Ärsytyksestä johtuva ihottuma ilmenee pian kosketuksen jälkeen ja ilmenee ihon poltteluna (näkyvinä tai tuntuvina).

 • Tunnista vaikuttava allergeeni, jotta voit välttää sitä: korut (usein nikkeli) tai asusteet, joita käytetään kasvojen lähellä tai kasvoilla, meikki, käsien kautta kasvoihin kulkeutuvat aineet (esimerkiksi kodinpuhdistustuotteen, hajuvedet tai kynsilakka).
   
 • Poista meikki ja pese iho erittäin miedolla tuotteella tai jopa kupari-sinkkipohjaisella puhdistusvaahdolla.
   
 • Levitä sitten määrättyä kortisonivoidetta päivittäin vain leesioihin. Käytä tarvittaessa myös korjaavaa voidetta.
   
 • Jos käytät meikkiä, peitä vain ne kasvojen osat, joilla ei ole oireita, ja valitse apteekeista saatavia meikkituotteita.
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Asiantuntijan neuvoja

Kosketusihottuma häviää muutaman päivän hoidon jälkeen. Ihonhoitotuotteet lievittävät ärsytystä ja auttavat ihoa toipumaan.

Tohtori Marco Ambonati, ihotautilääkäri

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Lisätietoja

 Lisää neuvoja kosketusihottumasta
 

Palaa alkuun