AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_CONSULTATION-DERMATOLOGIST-OFFICE-FATHER-AND-SON_LARGE_2021

Atooppinen ihottuma: kuinka puhua lapsellesi

Vauvasi tai lapsesi on kärsinyt atooppisesta ihottumasta pikkulapsesta (tai hyvin nuoresta) lähtien. Oireet vaivaavat häntä säännöllisesti sekä päivällä että yöllä! Ja vaikka kuinka monta kertaa käskemme heitä olemaan raapimatta, he eivät voi sille mitään (emmekä voi syyttää heitä). Kutina voi vaikuttaa keskittymiseen koulussa, estää heitä nukahtamasta illalla tai jopa herättää keskellä yötä. Tietystä iästä lähtien punoittavien laikkujen ja hilseilyn hoitaminen ei ole aina helppoa. Ihottuma vaikuttaa siis merkittävästi lapsesi elämänlaatuun. Tässä on muutamia vinkkejä ja hyviä keinoja, joiden avulla voit hoitaa lapsesi ihoa heidän iästään riippumatta.

 • Rauhoittaminen: puhuminen on tärkeää lapsen rauhoittamiseksi ja ahdistuksen lievittämiseksi. Hellyys ja halailu tekevät hyvää.
   
 • Selitä: kerro lapsellesi, että hänen ihonsa on herkkä ja siksi siihen sattuu. Yhdessä olemme vahvempia ja pystymme vähentämään kipua. 
   
 • Rauhoita: ”Laitetaan vähän voidetta, joka auttaa! Näetkö, kuinka se tekee sinulle hyvää... Tämä taikatemppu estää sinua raapimasta! ”
 • Rauhoittaminen: selitä, että noudattamalla hygieniarutiinia ja päivittäisiä hoito-ohjeita (lyhyet kylvyt, lyhyet kynnet ja voiteen levittäminen) raapiminen ja oireet vähenevät!
   
 • Selitä: atooppinen iho on yhtä herkkä kuin perhonen tai lumihiutale. Kun on esimerkiksi liian kuumaa tai pölyistä, iholle tulee punaisia laikkuja, ja sitten tulee kova tarve raapia.
   
 • Lohduta: älä dramatisoi tilannetta, vaan osoita, että suhtaudut tulevaisuuteen luottavaisesti. Voit pyytää lapsia kuvaamaan tunteitaan piirtämällä. 
   
 • Voit myös lukea ”Camillen suuri ilta” -tarinoita. Ne auttavat pukemaan ihottuman sanoiksi!
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Asiantuntijan neuvoja

Ihottuman hoidossa vanhempien ja lasten välinen vuoropuhelu on tärkeää, jotta lasta voidaan lohduttaa ja auttaa käsittelemään taudin aiheuttamia psykologisia vaikutuksia. Tämä on tärkeä osa paranemisprosessia”.

Tohtori Marco Ambonati, ihotautilääkäri

 • Rauhoittaminen: lapsesi on kasvamassa ”isommaksi” ja on utelias oppimaan: selityksien kanssa voi mennä pidemmälle.
   
 • Selitä: atooppinen ihottuma kestää harvoin koko eliniän, yleensä se paranee ajan myötä. Se ei myöskään ole tarttuva: lapsesi voi leikkiä ystäviensä kanssa ilman pelkoa sen leviämisestä.
   
 • Lohduttaminen: tässä iässä olemme erityisen herkkiä sille, mitä muut ajattelevat meistä. Voit muistuttaa lapsellesi, että hän ei ole ainoa, vaan tätä tapahtuu muillekin lapsille, eivätkä he ole ”erilaisia”. Tunnusta heidän kipunsa ja epämukavuutensa, sillä on tärkeää, että he kokevat sinun ymmärtävän ja tukevan heitä kuuntelemalla. Lopuksi kehu heitä siitä, että he ovat levittäneet voiteensa itse ja kuinka ”aikuisia” he ovat!
 • Rauhoittaminen: atooppinen ihottuma paranee ajan myötä. Kun noudatat hygieniarutiineja ja päivittäisiä hoitovinkkejä, raapiminen vähenee ja oireiden puhkeamisesta tulee harvinaisempaa! Hyvä uutinen on myös se, että ihottuma ei ole tarttuvaa!
   
 • Selitä: ihottuma on tila, jossa iho lakkaa hoitamasta suojaavaa tehtäväänsä täydellisesti. Se päästää liikaa kosteutta haihtumaan ja siksi se kuivuu ja päästää sisäänsä enemmän allergeeneja. Iholle syntyy tulehdusreaktio, eli punaisia laikkuja ja kutinaa. Laukaisevia tekijöitä ovat muun muassa voimakkaat puhdistusaineet, pöly, villa, tietyt elintarvikkeet, äärimmäiset lämpötilat, pitkät ja kuumat kylvyt.... Tila on krooninen: se voi hävitä ja ilmaantua uudelleen, mutta tässä iässä oireiden puhkeamisen pitäisi olla harvinaisempaa.
   
 • Rauhoittele: Vältä kaikin keinoin vähättelyä, sillä teini voi tuntea, ettei häntä oteta vakavasti ja että hänen tunteitaan huomioida.

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Lisätietoja

Muita vinkkejä atooppisen ihon hoitoon
 

Palaa alkuun