AD_FRAGILE SKIN_FACE_WOMAN_LOOKING IN MIRROR_2021
Sisältö

Miten lievittää kasvojen punoitusta laserhoidon jälkeen?

Oletko käynyt laserhoidossa poistaaksesi pieniä pigmenttiläiskiä, arpia tai näkyviä hiussuonia kasvoiltasi? Punoittaako ihosi sen jälkeen? Onko siinä laikkuja ja kuumottaako sitä laserilla hoidetuilta alueilta? Tämä on aivan normaalia, sillä laserhoito aiheuttaa tilapäisen tulehduksen heti hoidon jälkeen. Onneksi se menee ohi! Voimme auttaa sinua hoitamaan ihoasi hyvin yksinkertaisella hoitorutiinilla, jotta se rauhoittuu ja korjaantuu laserhoidon jälkeen. 

Mitä punoitusta ehkäiseviä hoitotuotteita tai voiteita kasvoille tulisi käyttää laserhoidon jälkeen? Miten rauhoittaa ihoa ja saada punoitus katoamaan? Me kerromme sinulle kaiken!

Mitä seurauksia kasvojen laserhoidolla on?

Tärkeimmät asiat yhdellä silmäyksellä:

  • Sen mitä näemme, myös tunnemme: Välittömästi hoidon jälkeen ihollasi saattaa esiintyä käytetystä lasertyypistä riippuen erillisiä oireita, kutenpunoitusta tai turvotusta hoidetuilla alueilla 3–15 päivän ajan. Voit myös huomata näkyvämpiä jälkivaikutuksia, jotka muistuttavat ”mustelmia” ja kehittyvät sellaisiksi. Aluksi ne ovat tummansinisiä tai mustia, sitten violetteja, punaisia, vaaleanpunaisia ja keltaisia, ennen kuin ne hälvenevät pois. Laserhoito voi myös aiheuttaa turvotusta, kuumotuksen tunnetta (ihoalueen punastumista), kirvelyä, polttavaa tunnetta ja punoitusta kasvoilla. Lasertoimenpiteen jälkeinen tilapäinen punoitus johtuu ihon ”kuumenemisesta”. 
  • Mitä iholla tapahtuu: Tämä punoitus johtuu verenkierron lisääntymisestä verisuonissa. Laserin lämpö tuhoaa verenkierron, jolloin punoitus häviää.

Päästäkseni eroon kasvojeni pysyvästä punoituksesta kävin laserhoidossa. Hoidon jälkeen ihollani oli pieniä, hyvin mustia täpliä, jotka muistuttivat mustelmia. Lääkäri oli varoittanut minua tästä, joten en ollut huolissani. Käytin erityisesti tämäntyyppiselle toimenpiteelle suunniteltua voidetta, eikä oireista ole enää jälkeäkään muutamaa viikkoa myöhemmin.

Mathilde, 38 vuotta
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Asiantuntijan neuvoja

Laserhoidon jälkeen iho on tulehtunut (punoitus, kuumotus jne.), joten on tärkeää välttää auringolle altistumista seuraavien 2–3 viikon aikana. Aurinkosuojaa tulisi käyttää päivittäin.

Tohtori Marco Ambonati, ihotautilääkäri

Laserkäsittelyn jälkeisen ihon punoituksen lievittämiseksi ja paranemisen edistämiseksi on suositeltavaa noudattaa erityistä ihonhoitorutiinia. Ensinnäkin on tärkeää valmistella iho ennen laserhoitoa. Laserkäsittelyn jälkeen sinun noudatettava oikeita rutiineja, jotta punoitus ja pienet ruvet häviävät. Mitkä ovat oikeat rutiinit näiden kahden vaiheen aikana? Me kerromme sinulle kaiken!

To do -lista

Ennen hoitoa: valmistele ihosi puhdistamalla se aamuin ja illoin ihollesi sopivalla ihonhoitotuotteella, joka ei ärsytä ihoa. Pidä iho on kosteutettuna ja rauhoitettuna. Oikeiden hoitotuotteiden lisäksi tärkeitä ovat myös terveelliset elämäntavat, joilla voidaan vähentää ihoa ärsyttäviä tekijöitä.

Vältettävää

  • Hoidon jälkeen on vältettävä altistumista auringolle tai äärimmäiselle kylmyydelle sekä huolehdittava terveellisestä ja tasapainoisesta ruokavaliosta, joka sisältää runsaasti iholle hyviä vitamiineja.
  • Vähennä myös alkoholin, kahvin ja mausteisten ruokien käyttöä, sillä ne edistävät verisuonten laajentumista. Suosi tulehdusta ehkäiseviä elintarvikkeita, jotka sisältävät runsaasti hyviä rasvahappoja.

Hoidon jälkeen on noudatettava oikeanlaista rutiinia hoidon vaikutusten (punoitus, kuumotus ja epämukavuus) lievittämiseksi ja hoidettava ihoa, jotta se voi toipua ja parantua kunnolla. Tässä on kolme yksinkertaista toimenpidettä.

Miten rauhoittaa kasvoja laserhoidon jälkeen?

Levitä välittömästi hoidon jälkeen viilentävää suihketta ja rauhoittavaa voidetta kirvelyn, kuumotuksen ja punoituksen rauhoittamiseksi. Varo seuraavina päivinä raapimasta muodostuneita pieniä rupia välttääksesi tulehduksia ja arpien muodostumista. Käy kylpemisen sijaan suihkussa, jotta et liota ihoasi liikaa vedessä. Kuivaa kasvosi taputtelemalla sitä pehmeällä pyyhkeellä, hankaamatta ihoa. Voit meikata, mutta muista käyttää aurinkosuojaa (vähintään SPF30) mennessäsi ulos. 

Miten puhdistaa, kosteuttaa ja suojata ihoa laserhoidon jälkeen? 

Ihon puhdistaminen on olennaista punoituksen rauhoittamiseksi. Puhdista iho aamuin illoin herkälle iholle sopivalla tuotteella. Voide, geeli, vesi... Valitse koostumus mieltymystesi mukaan. Käytä uudelleenkäytettäviä puuvillalappuja, jotka ovat hellävaraisempia kuin kertakäyttöiset vanulaput.

Levitä seuraavaksi punoitusta ehkäisevää tai parantavaa kosteusvoidetta. Ota pieni määrä voidetta sormenpäillesi ja levitä se kasvoillesi varovasti taputtelemalla. Vältä levittämistä pyörivin liikkein, sillä se voi olla iholle liian voimakasta ja lisää punoitusta. 

Palaa alkuun