AD_NUTRITION_WOMAN-APPLYING-CREAM-ARMS_LARGE_2021

Atooppinen ihottuma: mitä hoitoja on olemassa?

Atooppisen ihottuman hoito edellyttää päivittäistä ja jatkuvaa kosteutusta (kunnon rutiinia!) ihon läpäisyesteen ylläpitämiseksi ja vahvistamiseksi sekä oireiden puhkeamisen välttämiseksi. Onneksi on olemassa myös lääkehoitoja, joita voidaan käyttää päivittäisen ihonhoidon lisäksi. Kortisoni on tunnetuin (ja usein tehokkain) hoito, mutta vaikean atooppisen ihottuman aiheuttamien tulehduskohtausten rauhoittamiseksi saatetaan tarvita eri lääkkeiden yhdistelmää. Mitä tulehdusta vähentäviä lääkkeitä on saatavilla? Millaisia ihoa pehmittäviä hoitoja tulisi käyttää näiden lääkehoitojen lisänä? Saat meiltä tietoa oikeiden ratkaisujen löytämiseksi. 

 • Kortisonivoiteen käyttö on edelleen yleisin ja tehokkain hoitomuoto: se on tulehdusta alentava lääke ja auttaa siten lievittämään ihottumaan liittyvää tulehdusta ja kutinaa. 
   
 • Kortisonivoiteet ovat lääkkeitä, ja voidaksesi käyttää niitä, lääkärin on määrättävä sinulle niitä. Iästäsi tai oireilevasta alueesta riippuen lääkäri voi määrätä kortisonivoiteiden käyttöä erilaisina voiteina tai geelinä.
   
 • Jos kortisonivoiteet eivät tehoa, kyseessä on hyvin laaja-alainen ihottuma tai jos ihottuma on herkällä alueella, kuten kasvoilla tai silmäluomilla, lääkäri voi määrätä myös paikallisesti käytettäviä immunosuppressantteja tai tabletteja (takrolimuusi). Toinen hoitomuoto on valohoito (UV-hoito). Kaikissa tapauksissa lääkärin tehtävänä on määrittää sopivin hoitomuoto. 
   
 • Kortisonivoiteiden käyttö ei riitä atooppisen ihottuman hoitoon pitkällä aikavälillä, vaan päivittäinen hoito pehmentävällä voiteella ihon läpäisyesteen korjaamiseksi on välttämätöntä.
   
 • Valitse puhdistukseen sopiva suihkuöljy tai saippua-aineeton geeli, joka rauhoittaa ja ehkäisee kuivumista, ja levitä sitten pehmentävää tuotetta, joka ravitsee ihoa syvästi. 

Kortisonihoito: voiko aurinkoon mennä?

Kortisonit ovat ihottuman vakiohoito, ja ne lievittävät nopeasti ihottuman puhkeamista. Vaikka ihottuma yleensä lievittyy kesällä UV-valon vaikutuksesta, voit joutua käyttämään kortisonivoidetta myös kesällä. Älä huoli, se ei ole ongelma! Kortisonit eivät reagoi aurinkoon, mutta ihosi reagoi, joten muista aina käyttää aurinkosuojaa kortisonivoiteen käytön jälkeen. 

 • Remissiovaiheessa (tai oireiden puhkeamisvaiheiden välillä) on tärkeää toimia päivittäin ihon kuivuuden ja tulehdusriskin vähentämiseksi. Tämän saavuttamiseksi on tärkeää ottaa käyttöön päivittäinen rutiini, joka koostuu hellävaraisesta puhdistuksesta ja pehmentävästä ihonhoidosta. Ja pitää rutiinista kiinni! 
   
 • Valitse suihkuun tai kylpyyn puhdistusgeelejä ja dermokosmeettisia öljyjä, jotka on suunniteltu erityisesti allergisten reaktioiden riskin vähentämiseksi (eivät sisällä saippua-aineita ja joiden pH on alle 5,5). Niillä on lipidejä palauttava ja tulehdusta ehkäisevä vaikutus, ja ne ovat ihanteellisia ihon valmisteluun pehmentäviä tuotteita varten ja niiden vaikutusten parantamiseen. 
   
 • Levitä suihkun jälkeen pehmentävää ihonhoitotuotetta (balsamivoidetta, voidetta, maitomaista voidetta jne.). Vinkki: lämmitä tuotetta ensin käsien välissä ja levitä sitä sitten kevyesti levittäen, hankaamatta, vielä hieman kostealle iholle. Jos ihosi ei tunnu tarpeeksi kimmoisalta tai rauhoitetulta, voit levittää lisäkerroksen!
AD_WEBSITE_EXPERT-DOSSIER_DERMATO_M-AMBONATI_2021

Asiantuntijan neuvoja

Iholle levitettäviä kortisonivoiteita ei tarvitse pelätä, sillä niillä ei ole sivuvaikutuksia, kuten suun kautta otettavilla kortisoneilla joskus on. On tärkeää noudattaa lääkärin ohjeita lääkehoidon määrän, käyttövälin ja keston suhteen

Tohtori Marco Ambonati, ihotautilääkäri

AD_WEBSITE_PICTO_BLOC-PUSH-ARTICLE_2021

Lisätietoja

Muita vinkkejä atooppisen ihon hoitoon
 

EXOMEGA CONTROL

EXOMEGA CONTROL on ihonhoitosarja vastaa täydellisesti atooppiseen ihottumaan taipuvaisen kuivan ihon tarpeisiin. Se sopii koko perheelle syntymästä lähtien ja ehkäisee kutinaa.

Palaa alkuun