Herkkä iho?

Herkkä iho on todellisuutta, ja A-Derma on antanut sille määritelmän: se on haavoittuvainen iho, jonka läpäisyeste on heikentynyt. Kun ihon läpäisyeste on epätasapainossa, se on läpäisevämpi, herkistyy helpommin, ärtyy ja aiheuttaa merkittävää epämukavuutta sekä fyysisesti että psyykkisesti.

Riippuen herkkyyden lähteestä, on olemassa neljää erityyppistä herkkää ihoa(1) : Rakeenteellisesti herkkä iho liittyy ikään (lapset tai iäkkäät) tai sen sijaintiin (silmäluomet, kaula, dekoltee tai otsa). Ympäristön aiheuttama herkkä iho on normaali iho, joka on heikentynyt olosuhteiden, kuten emotionaalisen stressin tai ympäristön haittatekijöiden (ilmasto, ilmansaasteet) takia. Iatrogeenisesti herkkä iho on heikentynyt farmakologisten tai kirurgisten hoitojen seurauksena. Patologisesti herkkä ihon (atooppinen ihottuma, ruusufinni, akne, herkästi reagoiva iho) vastustuskyky voimakkaita haittatekijöitä vastaan on heikentynyt. 

Tämä yksityiskohtainen tietämys ihon herkkyydestä antaa A-DERMAlle mahdollisuuden tarjota kohdennettuja hygienia- ja hoitotuotteita kunkin ihotyypin erityistarpeisiin.

(1) Stalder JF et al (2014) Fragility of epidermis and its consequences in dermatology. JEADV 28, (Suppl.4), (1-18). 

AD_DERMATOLOGICAL-EXPERTISE_SKIN-CONSULTATION-ARMS-HANDS_LARGE_2021

Onko minulla herkkä iho?

Jos ihosi on herkkä, nämä merkit ovat sinulle tuttuja: näkyvät merkit kuten kuivuus, punoitus, hilseily ja tuntuvat merkit kuten kireys, pistely ja kutina. Nämä oireet voivat johtua tilapäisistä ulkoisista haittatekijöistä, kuten kuumuudesta, kylmyydestä, ilmansaasteista, tuulesta, lääkehoidoista tai hoitotoimenpiteistä, mutta myös ihosairauksista tai sisäisistä tekijöistä, kuten stressistä.

Didier Coustou – Ihotautilääkäri

Asiantuntijamme vastaavat kysymyksiisi

Vauvojen iho kehittyy vielä. Iho on ohuempi ja kuivempi ja sen läpäisyeste kehittyy vielä. Vauvan ihon pH on neutraali happaman sijaan, joten se on haavoittuvampi ja läpäisee helpommin ulkoisia haittatekijöitä.

Nämä kaksi liittyvät erottamattomasti toisiinsa. Atooppinen ihottuma, joka tunnetaan yleisesti nimellä ekseema, on perintötekijöihin liittyvä sairaus, jolle on ominaista ihon hauras läpäisyeste ja immuunijärjestelmäntoiminnan häiriöt. Lääketieteellisen määritelmän mukaan tämä ”krooninen ja kutiava tulehduksellinen ihottuma” on tunnistettavissa oireiden puhkeamisen aikana epäsäännöllisen muotoisista punaisista laikuista, joissa on pieniä vuotavia rakkuloita, jotka kehittyvät hilseileväksi ruveksi, sekä ihon äärimmäisestä kuivuudesta, johon liittyy kutinaa. Krooninen atooppinen ihottuma ilmenee pääasiassa lapsuudessa, ja se häviää suurimmassa osassa tapauksista kolmen vuoden kuluttua tai nuoruusiän jälkeen.

Akne aiheuttaa kahdenlaista ihon herkkyyttä. Se on krooninen karvatupen tulehdussairaus, jossa yhdistyvät hyperseborrea (talin liikatuotanto), hyperkeratinisaatio (mikrokystat), bakteerien lisääntyminen ja tulehdus (punaiset ja joskus märkivät näppylät). Nämä yhdessä aiheuttavat iholle epäpuhtauksia ja heikentävät ihon läpäisyestettä. Myös ihotautihoidot voivat ärsyttää ja heikentää ihoa. Toisaalta epäpuhtaudet ovat osoitus ihon herkkyydestä: äärimmäinen kuivuus, kuivuminen, hilseily, polttava ja pistelevä tunne.

Olemme aina valmiita kuuntelemaan

Jotta voisimme ymmärtää paremmin herkkää ihoa ja kehittää sille sopivimpia tuotteita, kuuntelemme aktiivisesti potilaiden ja kuluttajien tarpeita. Tätä kutsutaan potilaskeskeisyydeksi, ja se on keskeinen toimintaamme ohjaava käsite.

Siedettävyys ja tehokkuus ovat tuotteidemme kehittämisessä tärkeitä tekijöitä. Niistä on kuitenkin hyötyä vain, jos tuotteet ovat myös käytännöllisiä ja helppokäyttöisiä. Tuotteiden tehokkuus ei riipu vain koostumuksesta vaan myös niiden säännöllisestä käytöstä. 

Palaa alkuun