LUE LISÄÄ SYISTÄ JA ENNALTAEHKÄISYSTÄ

ATOOPPINEN IHOTTUMA   

MITÄ ON ATOOPPINEN IHOTTUMA?

Atooppinen ihottuma, jota sanotaan myös atooppiseksi ekseemaksi, taiveihottumaksi tai maitoruveksi, on tila, jossa iho on kuiva ja kutiseva ja tulehtuu herkästi. Ihottuma ilmenee punaisina läiskinä, jotka voivat olla tulehtuneita ja joskus myös rakkulaisia. Vaikeusaste vaihtelee. Ajoittain ihottumaa on vähän ja kutina lievää, ja joskus sitä on suurilla ihoalueilla, jotka kutiavat todella pahasti. Atooppisessa ihottumassa on toistuvasti eriasteista kutisevaa ihottumaa ja oireettomia jaksoja ihottumajaksojen välissä.

 

Atooppisesta ihottumasta kärsii n. 15-20% suomalaislapsista*. Se on osittain perinnöllinen sairaus, jota ei voi parantaa vaan ainoastaan lievittää. 90 prosentilla atoopikkolapsista oireet alkavat ensimmäisten elinviikkojen ja nelivuotispäivän välillä. Useimmilla lapsilla oireilu helpottaa 12 vuoden ikään mennessä.

*Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

iStock-171092811.jpg

ATOOPPISEN IHOTTUMAN SYYT

Atooppisen ihottuman syy voi olla geneettinen tai ympäristöstä johtuva. Noin 70 % ihottumista johtuu perinnöllisistä tekijöistä. Jos toisella vanhemmista on atooppinen sairaus (ihottuma, astma, heinänuha tai allergia), lapsen riski saada ihottumaa on 60 prosenttia. Jos molemmilla vanhemmilla on atooppinen sairaus, riski kasvaa 80 prosenttiin. Säälläkin on merkitystä ihottuman kannalta. Sairaus pahenee talvella, kun ilmankosteus on pienempi. Keväällä ja kesällä lisääntynyt auringonvalo voi edistää ihottuman paranemista.

 

Ihon immuunijärjestelmän häiriöillä on merkitystä atooppisen ihottuman kehittymisessä. Atooppisesta ihottumasta kärsivien henkilöiden immuunijärjestelmä on muuttunut niin, että ihon kyky taistella ulkoa päin tulevia bakteereja ja viruksia vastaan on huonompi. Samaan aikaan iholla olevat bakteerit voivat pahentaa atooppista ihottumaa. Lisäksi ihon pintakerros on huokoinen ja hauras. Kosteus haihtuu iholta, mikä saa sen kuivumaan, ja infektiot, bakteerit ja muut ulkopuoliset vaikutukset pääsevät rasittamaan ihoa helpommin.

ATOOPIKON ELÄMÄNLAATU

Kutina on atooppisen ihottuman hankalin oire, ja se voi johtaa helposti pahaan kierteeseen. Mitä enemmän raapii, sitä pahemmaksi ihottuma muuttuu, ja iho rikkoutuu ja menee haavoille hyvin helposti. Kutina vaikuttaa lisäksi yöuneen. Lapset, joilla on atooppista ihottumaa, nukkuvat usein huonosti, kun iho kutiaa, kirvelee ja tuntuu aralta ja ärtyneeltä. Tämä vaikuttaa koko perheen arkeen ja huonontaa lopulta elämänlaatua.

 

Perusteellinen päivittäinen ihonhoito voi lievittää oireita ja joskus hävittää atooppisen ihottuman kokonaan.

MISSÄ PÄIN VARTALOA IHOTTUMAA ESIINTYY?

iStock-469037148.jpg

Atooppiselle ihottumalle on tyypillistä, että läiskiä on eri ikäisillä eri puolilla vartaloa.

 

  • Vauvoilla on yleensä pieniä märkiviä rakkuloita poskissa, leuassa ja päänahassa. Niitä esiintyy usein myös käsivarsien ulkolaidoilla ja jalkojen etupuolella.

 

  • Pikkulapsilla ihottuma on kuivempaa, ja siinä näkyy usein raapimisjälkiä. Ihottumaa on symmetrisesti vartalolla, käsivarsissa ja jaloissa ja taivekohdissa eli polvitaipeissa, nilkoissa, kyynärtaipeissa ja ranteissa. 

 

  • Nuorilla ja aikuisilla iho on kauttaaltaan kuiva ja kutiseva ja usein paksuuntunut joistakin kohdista raapimisen seurauksena. Ihottumaa on kasvoissa, päänahassa, kaulalla ja ylävartalossa. Lisäksi 75 % aikuisista atoopikoista kärsii käsi-ihottumasta.